WELCOME TO ALL THE SERAMA LOVERS

Group member untuk Sebarang Bertanyaan : Abe Tan: 6017 - 313 8863 En. Anuar Bk: 6019 - 3034494 En. Kuchai Snwg; 6017-2726705 En. Sidiq Ptrajaya: 6019-3907005 En. Anuar Lep : 6014-3655567 En. Faezul Pkfz : 6018-6391615 En. Remy Ptrajaya ; 6011-15747179

Pembukaan MAIN PAGE

THANK YOU to all of you (Blog VISITOR'S), Your interst on my Serama Farm, we would like to share all about seramas, here is all our pass exprerince and effiort done to take care of Malaysian - SERAMA CHICKEN/ Ayam Serama from - /// From how to Raer, How & where do Source out, Selection, shecdule of breeding, Traininng method & Schedule, Competition info, Method of groomimg, Standard of Beauti, Competition of Judge guide line, ilness * Medice, Selling & Trade & etc...

Tips @ Cara Bela Ayam Serama

Tips Membela @ Tips Penjagaan (Kesihatan) Ayam SERAMA



Penjagaan untuk mastikan kesihatan Ayam SERAMA


1.) Pemakanan -
Kesegaran makanan, Pilihan, Sukatan
Dedak perlu di tutup dengan baik tidak masuk agin dan ulat, mengekalkan "bau wangi"nya dan bersih tiada ulat.
berbagai Jenis seperti - Dedak halus (anak), dedak kuning/cocklate, dedak Hitam, Telur & sebagainya,
Sukatan mengikut umur@ketogeri, kuatiti ayam & capasiti indivual dalam se sebuah sangkar, atau reban yang berlainan  (pastikan ia dihapiskan dalam 1~2 hari sahaja)

Sekoi atau makanan burung diberi terutama untuk ayam yang nak diet maintain berat atau kurang berat badan.

2.) Kebersihan dan keselesaan
- Tempat menempatkan perlu cukup luas,
sediakan tempat @ sangkar yang cukup luas bagi boleh begerak (sekor min 1' X 1.5'),
sepasang min 1.5' X 2' keatas. paling bagus dapat keluasan nya sangkar 2' X 3',
reban 4' X 6' atau bilik 8' X 10' untuk pembaka
- Jaring halus dipasang untuk mengelakkan ia digigit nyamuk,
- Bekas minuman perlu dibersihkan min 1/2 hari sekali dan diletakkan bahagian tepi
bagi supaya tidak dikotorkan dan dari buangan najis, pasir.
- Makanan perlu sentiasa dibersihkan atau di ganti baru, bila tidak dihapiskan dalam jangka masa 2/3 hari
- Alas sangkar perlu ditukar selalu supaya memastikan ia bersih dan tidak berbau 
- Kebersihan sangkar perlu diberi perhatian untuk mengelakkan jangkitan, hama atau kutu dll


3.) Suhu & Cuaca
- Reban @ sangkar perlu dipasang mentol untuk menyedut udara dalaman, supaya sentiasa berada dalam keadaan suam kering dan tidak digin.
supaya suhu sentiasa berada sukatan yang tertentu tidak naik atau turun dengan ketara,
- Berbezaan suhu naik turun akan menyebabkan ayam rasa tidak selasa ia boleh jadi tidak active seperti biasa,
- Suasana yang beragain kuat atau cuauca yang lembab senang kuman merebak menyababkan kejengkitan sesema dan penyakit lain. 
terutama ayam yang tidak sihat (tegah sakit), dan anak ayam yang umur bawah 3 bulan dan sebagainya.


4.) Pengcagahan penyakit
- Suntikan vaksin perlu diberi ketika ayam berusia 2bulan dan setiap 3 bulan berikutnya,
- Ubat cacing pertama pada usia 30-40 hari dan setiap 2-4 bulan berikutnya.
ubat cacing pertama diberi pada usia sebulan dan setiap 3 bulan berikutnya.
 terutama bagi pembela ayam dalam reban kotak yang gunakan pasir,
keadaan ini amat senang dan dijangkit penyekit cacing ini.
- Ubat air merah "champion" boleh diberi sepanjang masa adalah salah satu cara pengcagah,   
- Tempat, sangkar, reban selalu dibersihkan dan dijemurkan matahari menjadi bersih
ayam jadi sihat dan cegas

5.) Activiti tambahan seperti
- Selalu dipegang dan belai, bercakap ayam cerdik akan memahami kita  
- Dipegang dan mengurutnya dan dimandikan serta menjemurnya,
Mengurut selalu utk mengurangkan "stress"nya sebab rasa disayang/dimanja,
bersenam urat & ototnya, kerana biasa diletak pada ruang tertutup gelap atau yang sembit, 
sebab ini juga boleh menyenagkan emosi se seekor ayam.

- Selalu dibawa keluar letak atas meja, atau di lepaskan pada tempat yang luas
- lepas di tanah berumput untuk recharge negetif ion dari alam semulajadi
boleh mengkuatkan sendi dan otot, juag semagat dan pertahanan badan 

Mandi & jemur selalu, amat penting untuk pastikan ia bersih bebas daripada hama.
Letak didalam sangkar yang berjaring halus mengelakkan digigit nyamuk terutama nyamuk yang bisa.

Kalau berlaku diserang sebarang penyakit, hendaklah diberi berubatan atau serius perlu dibawa ke klinik haiwan segera untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.




6.) Makanan tambahan seperti -
Ket makjun, Minyak ikan, Vtamin B kompleks,, Sibut, kulit kerang, kulit telur yang halus, udang kering kecil, ulat dll,

Bantuan secara kasar
Minyak ikan - kecantik bulu, lembap level sihat dalaman badan ayam
Makjun - Memberkuatkan, consisten suhu badan dikekalkan, supaya ayam jadi lebih cepat galak
Vtamin B complex - berbagai kebaikan, selera memakan, merah muka
Vtamin C - tambah selera makana, biasa daripada rumput atau sayur,
Kulit kerang, Kulit telur - tambah klasium dan bantu process hadaman 
Ulat - menamban kaborhidrate dan protein, gemukan ayam 
Rumbut - Amino asid, sejukan system hadaman (cuci usus perut) 
Daging madu lebah - menamban kaborhidrate & lemah, gemukan ayam, memberkuatkan


Ada lagi berbahgai cara-cara mengikut keadaan individual..,

Note : Banyak lagi faktor kita harus dibertimbangkan seperti :
- Suhu - Berubahan Cuaca semasa ke semasa @ Suhu reban,
- Umur -Perangkat umur aaym dan physikal size badan ayam masing2,
- Kegunaan - ketegori ayam  - pembaka (jantan @ bertina) ayam tandingan, anak ayam dan sebagai nya) adalah berbeza,
Dengan itu cara penjagaan dan pemakanan juga amat berbeza dari satu masa ke satu masa.



Penetasan Telur ayam serama
Walaupun begitu mudah, sebenarnya memelihara ayam serama tetap menghadapi halangan/kepayahan.
Kesulitan biasa dan penting adalah proses penetasan telur. Cuaca paling mempengaruhi kesuburan serama.
Cuaca yang terlalu sejuk akan menurunkan kemampuan ayam betina untuk bertelur dan menurunkan kesuburan jantan untuk mengawan.
Memasangkan mentol di setiap sangkar untuk memastikan reban sentiasa panas dan selesa bagi reban atau sangkar yang luas,  berada di tempat yang sejuk,

Suhu yang paling sesuai untuk proses penetasan ialah tidak lebih @ bawah daripada 37.5°C hingga 38°C.
kelembapan udara juga amat penting dan harus disesuaikan mengikut dengan usia telur.
Kelembapan yang sesuai dan diatur untuk telur usia 1~2 minggu pada sekitar 65%~70%.
Kelembapan ditambah hinnga 85% ~ 100% bagi telur akan mentas sebelum 3 hari
Penaturan kelembapan sangat penting, sebab keadaan udara yang kering akan membuat kulit telur menjadi keras.
Disebabkan ini anak ayam susah @ tidak dapat memecah cengkerang kulit telur,
sehingga menyebabkan kematian anak ayam serama.


Breeder
Rahsia bagi melahirkan ayam serama yang Sihat, Cantik dan Cegas,
anak ayam yang dijangka dari gabungan/kacukkan antara jantan serta betina tidak mengunakan inline breeding dan berterusan,maksud (sama & satu darah) iaitu ibu & babak baka berdarah yang sama dari satu satunya keturunan,
jika dikacukkan berterusan anak ayam atau ayam generasi yang kemudian akan menghadapi kecacatan
tidak sihat cegas dan tidak panjang umur seperti ayam biasa, Kerana itu setiap telur @ anak ayam sebelum dilahir,


perluh membuat cacatan mengenai keturunannya atau indentiti masing-masing.
Kita perlu "membantu" untuk mengacukkan ayam yang kecik ini semasa proses mengawan,
Bantuan ini diperlukan disebabkan size dan bentuk tubuh badan yang lentik dan kecik ayam tersebut,
Ini menyebabkan ayam jantan kadangkala tidak mampu melakukan degan sempurna.

Namun begitu, hasil kacukan ayam serama ini tidak semestinya menjadi cantik dan melentik terus,
kadang ia juga gunakan process tambahan iaitu teknik urut yang dijalankan dari usia kecil.


Jikalau kita ingin menyertai pertandingan, kita harus meberi latihan ayam kita sendiri dari peringkat awal lagi,
Bagi ayam yang sudah dilatih akan kebiasaan beraksi, dan bergaya jalan di atas meja masa pertandingan,
Ayam yang terpilih diberi latihan khas untuk memasuki bertandingan (boleh baca tips latihan di blog ini)

Sebagai peminat ayam serama bukan saja kita boleh membela,
menerusi pertandaingan ayam serama,
Pemilik boleh memperoleh keuntungan apabila ayam dipertandingkan,
memperoleh kemenangan, boleh dijual dengan harga yang tinngi.




Cara ternakan ayam SERAMA - SeramaCinta


Cara-Cara Breeding dan Teori meningkatkan mutu ayam serama sebagai Panduan bagi yang ingin menceburi



Salam kpd member semua



Soal Orang baru selalau tertanya " Bagaimana nak breed ayam serama, cara-cara yang Baik dan Sesuai digunakan".



Disini saya ingin share pengalaman dan kajian Otai2, SC yang ada dan cara kawan-kawan serama lain, saya susunkan jadi langkah(Stap) 1, 2, 3 STAP ini untuk senang diingat dan dirujuk bagi orang yang Baru atau sesiapa yang ingin cuba, boleh lah cuba Format Breeding Serama Cinta ni, Stap-stap yang pernah diguna dan memang boleh dijangka atau berdekatan espek-espek kita. WALAUPUN SC TIDAK JAMIN kualiti ayam anda menjadi terus cantik,,, (tapi ia boleh dimaju sikit demi sikit). Tahap keYakinan dan kebarangkalian hasil bagi SC adalah capai 70%~80% dan ia dibawah jangkaan, malah kadang kadang lebih baik dari jangkaan kita. STAP disini TIDAK SEMESTINYA mengikut dari 1 ke 2 lepas tu 3,. IA BOLEH jadi 2, 1, 3, atau 3-1-2 dll. ini amat flexsi berdasal dari Espek dan isu-isu fokus masing-masing,



ANDA BOLEH PILIH SENDIRI, tapi Anda mesti kena pastikan Espek utama yang mana yang nak di upgrad, Pasti ini boleh lebih tepat kepada sasaran anda (sebab ramai peminat-peminat tidak pasti espektasion mereka) STAP-stap yang saya tetapkan ini, Anda perlu study @ kaji dahulu sebelum pilih kemasukan individual (level, buget, jangka masa yang dihendaki / time consume). Seringkali kita tidak menmuaskan ayam yang kita bela atau diturun. Keadaan ini membuatkan kita menjadi hilang semagat untuk memelihara ayam kerana ayam-ayam yang ada kat rumah kita tidak menjadi. kaitiria major espek - Cutting / Segi Gaya /Asessori Bulu dan Bentuk Dll. Lepas itu kita bermula menukar baka-baka yang ada atau dapatkan baka baru. bagi orang yang mempunyai belanja lebih (buget besar), itu tidak menjadi masalah untuk menukar atau menambahkan induk dan bapak-bapak baru. Tetapi bagi setengah peminat yang kurang buget babaimana mereka nak maju kedepan. Saya nak cadangkan kepada member atau kawan yang tidak mempunyai buget membeli yang tinggi tetapi mempunyai minat yang mendalam memelihara serama ni, Anda merlukan kesabaran dan menlabuhkan masa anda yang lebih panjang, Tapi Paling penting ia menpunyai SEMANGAT berjuang dan tidak PUTUS ASA.

Sebelum nak cerita cara-cara breeding - Pengetahuan yang minima tentang AYAM SERAMA kena ada dan penting pada pemninat berseorang diri sendiri, sebelum dia nak mula buat berminataan meningkatkan mutu ayam serama, adalah asas Seorang peminat nak berjuang dalam alam serama.


misalnya soal nak upgrad menjadi lebih cantik, dari segi apa dia nak upgrad. dari Gaya, cutting hingga asessori dan seterus lebih mendalam atau detail seperti bentuk, kepala, balung, jenis bulu dll, akan saya beri sedikit gambaran kepada orang baru disini dengan cara dan bahasa saya tersendiri.....kalau tidak faham, bolehla hubung saya untuk lebih lanjut ----


GAYA 1 (Cara ayam Tarik & Berdiri) = Tegak kaki, Stand Kuda, Pengiun stand tegak Bandan # Gaya 2 (Kebas) = Biasa, Kebas tarik, # Gaya 3 (Parking) = cara tarik lock, tarik jinjik (jetup) dada, tarik berpusing, # Gaya 4 (Bejalan) = Cara jalan, berwatakan tersendiri dll.



Cutting 1 (bentuk bandan) = pendek bulat, panjang, # Cutting 2 (Kaki & Sayap) = kunci, lembar, # Cutting 3 (Chasiss/ tulang) = kasar, halus dll



Asessori = 1. Jenis bulu, 2. bentuk badan/ekor dll, 3. susunan bulu dan jenis leher & pingang (sengkat/panjang)



Ciri-ciri & Perangai - 1.berani/ganas/lembut, 2.kebas biasa/Rajin kebas, 3.ayam tanding Perangai sensitive suka tujuk/ayam biasa kurang peka dll



Stap A / Cara (1) Breed dari ayam yang ada sekarang

Cara Pertama. Bermula dari ayam dan baka dimiliki yang sedia ada sekarang ( tiada tambahan ayam baru). buat masuk breed aja untuk mengeluarkan generasi pertama, Di process pembasaran inilah anda boleh perhati perentasi baka sendiri dari peringkat ke satu peringkat. didalam penghasil ini munkin tak secantik ibubakbak... tetapi menlalui pemiilihan generasi pertama ini akan dapat ayam jenis cuting, warna dan asessori mengikut espek kehendak dari citarasa sendiri. Bagi menbaiki mutu lagi, Cara trandisi atau cara berkesan ialah guna anak tina masuk balik dengan bapak-bapak mengikut aliran darah (anak masuk dengan bapak dengan baka yang sama darah) dipanggil in line / same blood breeding. Untuk keluaran lapisan kedua, misalnya cutting generasi pertama cantik, Espek cutting yang cantik ini akan biasa dikakal pada anak-anak ke 2 - ke 3 generasi ini akan mengikut apa yang dipilih, cara ini dibuat oleh penternak-penternak dahulu breeding sebegini akan diteruskan lagi sehinggalah peringkat anak, cucu dan cicit yang bertina dimasukkan semula dengan bapak. Mengikut cara ini ada 2 bezaan tidak saja mengikut kaedah anak cucu cicit. anda boleh kahwinkan daripada adik beradik atau sepupu (dari anak bapak sama tapi ibu lain atau ibu sama bakak lain) ini dipanggil cros breed. sambil ini Espek warna juga anda boleh mengekakalkan. contohnya - kalau masuk bapak Ara dengan induk Ara maka anak 70% - 90% akan keluar warna Ara, keadaan ada yang tidak sebegini bila ayam ada pembawa genetic yang kuat. contoh babak Ara tapi mengeluarkan anak warna puith. inilah ada lagi satu Faktor yang penting, masa kita buat kajian, iaitu "GENETIC" tetapi saya namakan nya Ciri-ciri baka " PEMBAWA ". yang akan diulang dengan lebih mendalam genectic isu disini





Stap B / Cara (2) Breed Gunakan generasi baru dengan pemilihan espek tertentu

Cara Kedua. Bermula Pilih Best Of The Best (BOTB) ayam di reban sendiri hehe ( @ menambah ayam menpunyai espek lain yang tiada dalam baka sekarang), Cara-cara dan kaitiria dipilih penting di sini: Apa Ciri-ciri atau Espek yang anda diutamakan seperti : Gaya, Asessori, Cutting, Chasiss dll. Misalnya anda memiliki ayam beraksesori yang cantik tetapi tidak bergaya atau anda miliki ayam cutting tinggi dan sebaliknya. Apabila menlalui pemiilihan generasi baru @ dari reban lain Ciri-ciri dan espek yang nak disimpan atau dimasuk, ini akan mengurangkan area fokus anda, maksud kelemahan berkurang dan mutu meningkat masa kesemasa baka reban anda. Kadang kala keadaan atau kesan ini tidak sebegini bila ayam anda menpunyai pembawa genetic yang sangat kuat. contoh babak ara tapi mengeluarkan anak warna puith. disini ada lagi satu Fator yang jadi pengaruh dalam perternakan ayam serama. kajian anda adalah perlu iaitu "GENETIC" tetapi saya namakan nya "Ciri-ciri baka " PEMBAWA ". Pembawa genectic disini boleh pisah jadi 3 bahagian .



Pertama 1 = Genetic Perangai & criri Gaya ayam.

Kedua 2 = Chasis, Size & Bentuk ayam.

Ketiga 3 = Warna & Asessori ayam.



(1) & (2) kita susah tengok gunakan mata kasar, ini perlukan pengalaman dan pratickal,

(3) kita boleh nampak dan dinilai. Sebab-sebab inilah peminat tegar kita selalu berkata, memelihara ayam serama memerlukan kesabaran yang tinggi.


Hanya sekadar itu sahaja yang saya nak sampaikan/kongsikan buat kali ini dan apa yang saya tulis ini adalah dari kajian dan cara saya hasil ayam serama. Jikalau ada masa sesuai saya akan buat sambungan seterusnya. Sekiranya sesiapa mahu penjelasan yang lebih jelas jangan malu-malu, bolehlah datang sembang-sembang ke rumah saya...yea



jikalau ada kesilapan bahasa dan apa jua minta maafkan yea,,,

SeramaCinta 017-313 8863 -Rev 3 (31/1/2012)