WELCOME TO ALL THE SERAMA LOVERS

Group member untuk Sebarang Bertanyaan : Abe Tan: 6017 - 313 8863 En. Anuar Bk: 6019 - 3034494 En. Kuchai Snwg; 6017-2726705 En. Sidiq Ptrajaya: 6019-3907005 En. Anuar Lep : 6014-3655567 En. Faezul Pkfz : 6018-6391615 En. Remy Ptrajaya ; 6011-15747179

Pembukaan MAIN PAGE

THANK YOU to all of you (Blog VISITOR'S), Your interst on my Serama Farm, we would like to share all about seramas, here is all our pass exprerince and effiort done to take care of Malaysian - SERAMA CHICKEN/ Ayam Serama from - /// From how to Raer, How & where do Source out, Selection, shecdule of breeding, Traininng method & Schedule, Competition info, Method of groomimg, Standard of Beauti, Competition of Judge guide line, ilness * Medice, Selling & Trade & etc...

History dan Cara Breed Serama

Background Information (MALAYSIA)

Sejarah asal usul AYAM SERAMA Tiada tercatatan atau bertulis.


Maklumat tidak rasmi (perbualan orang ramai) mengatakan ayam serama ini berasal dari Kelantan.
Ayam Serama yang ada sekarang adalah hasil daripada kacukan baka itu dengan beberapa ekor burung eksotik seperti Burung Hutan, Bantam dan juga Merpati. Setelah banyak kacukan dilakukan, ayam serama yang asal pun dihasilkan.

Ayam-ayam serama baka asal ini sebaliknya masih belum ditemui di pusat penternakan ayam kami. Ia merupakan cikal bakal kepada baka yang ada sekarang. Ayam Serama yang ada pada hari ini terhasil daripada kacukan baka yang dilakukan secara teliti.


Oleh kerana tren sekarang yang menekankan 1Lebih kecil ukuran ayam, lebih baik',
maka para penternak sedang memperbaiki baka yang sedia ada sama ada mengenai ukuran, karaktor, struktur kecantikan keseluruhan ayam tersebut.

Nilai komersil Ayam Serama
Ayam Serama yang ada pada hari ini adalah hasil kacukan dari pelbagai spesis terutama burung seperti burung hutan, ayam kerdil Thai dan juga Bantan. Kecantikan fizikal ayam ini telah menawan pelbagai lapisan masyarakat.
Selain menghiburkan hati pemiliknya, ia juga sangat mudah dan murah untuk dipelihara.

Sering dikatakan bahawa ayam serama ini tidak dapat dinilai dengan wang.
Ada sebuah kisah yang menceritakan bahawa terdapat seorang penggemar yang menolak tawaran untuk menjual ayam miliknya itu dengan cek kosong.
Namun, tawaran tersebut ditolak. Anak ayam dari baka juara boleh dijual pada harga RM1,000 hingga RM2,000 seekor

manakala anak ayam yang agak dewasa di antara RM2,000 hingga RM10,000.
Harga pasaran bagi ayam bergelar juara pula berkisar antara RM10,000 hingga RM80,000.

Bagaimanapun, tidak ada harga yang tetap dalam urusan jual beli. Semuanya bergantung kepada rundingan antara pembeli dan pemilik ayam tersebut.
Ayam ini juga dapat menjadi binatang peliharaan kesayangan seluruh ahli keluarga.

Kategori secara umumnya bagi ayam serama mengikut size seperti berikut:

Grade 3A beratnya dibawah 250gm
Grade 1A beratnya dibawah 350gm
Grade B beratnya dibawah 500gm


Diharapkan anda tidak keliru dengan baka ayam kecil yang lain seperti Ayam Kapan, Ayam Katik dan lain-lain. dan juga kauliti ayam bukan dinilai melalui size ayam sahaja, mankala yang lebih penting dinilai dari segi tinggahlaku (gaya dan cuting ayam)

Walau bagaimanapun, harga ayam ini berkait rapat dengan kategori beratnya. Ini kerana lebih kecil ayam tersebut, maka lebih sukar untuk melakukan proses kacukannya. Disamping itu, bilangannya juga sedikit.
Berdasarkan faktor-faktor itulah yang menyebabkan harganya menjadi mahal.

Kami menjangkakan dengan peredaran masa dan penggunaan hasil penyelidikan dan pengembangan (R & D)
terhadap kacukan ayam serta sokongan pihak korporat dan Kerajaan, maka masa depan ayam serama akan menjadi lebih menarik dan cerah.

Kami juga berharap agar ayam yang memiliki keindahan yang mengkagunkan ini dapat dihasilkan
dengan lebih banyak dan murah agar ia mampu dimiliki oleh semua orang.

English version

In Malaysia the Ayam Serama is believed to have derived its name from the Sri Rama character of the famous old Kelantanese folk tale. The first breeding was in Kelantan, the northeastern state in peninsular Malaysia, by the village folks as a past time.Through crossing with the Malaysia jungle fowl and other small breeds and with further refinement through selective breeding that the village folks were able to achieve considerable success in fixing the desired traits and temperament in the Ayam Serama. However, as in all pet breed animals, over the years the Ayam Serama had gone through some changes in its shape and trait emphasis. The chicken you see now is much slimmer and has much more gaya(action) bred into it. Ayam Serama is the only chicken in the world that is kept as pet and is the smallest chicken breed. Weighing at its most desired weight of no more than 350gms is created through selective breeding over the last few decades.

 
 
Sri Rama ala Malaysia - INDONESIA Serama merupakan mahluk hasil kreatifitas Wee Yean Een seorang “penghulu ayam” dari Negeri Jiran. Pada tahun 1971 ia menyilangkan ayam Kapan alias kate kaki panjang dengan ras ayam Modern Game Bantam.


Ayam kapan ia pilih lantaran memiliki sayap menjuntai lurus ke bawah. Sedangkan Modern Game Bantam memiliki postur badan tegap, leher panjang dan tertarik ke belakang menyerupai huruf S. Pada tahun 1973 Wee Yean Een menyilangkan keturunan pertama hasil perkawina antar ayam kapan dan Modern Game Bantam dengan jenis ayam sutera (Silkie Bantams). Perkawinan tersebut akhirnya melahirkan ayam sutera berpostur badan kecil. Wee Yean Een nampaknya masih tidak puas dengan hasil persilangan tersebut. Penghulu ayam itu lalu menjodohkan keturunan ke dua tersebut dengan kate jepang. Ayam ini punya warna bulu indah serta bentuk ekor berdiri tegak. Pada tahun 1988 mak comblang ayam itu akhirnya berhasil mencetak ayam kate dengan bobot kurang dari 500 gram.


Wee Yean Een lantas memberi nama “Serama” kepada ayam berbadan mikro itu. Julukan tersebut ia berikan lantaran ayam hasil kreasinya itu memiliki gaya dan penampilan gagah layaknya Sri Rama tokoh pewayangan dalam kisah Ramayana. Lidah Wee Yean Een menyebut Sri Rama berubah menjadi berlafal serama.


Ayam serama dipublikasikan pada tahun 1990 melalui kontes pertama yang diselenggarakan di Perlis. Dalam perlombaan Wee Yean Een tampil sebagai salah satu juri. Selain di Malaysia kontes ayam serama juga banyak digelar di Thailand. Di Indonesia Serama mulai dipertandingkan pada tahun 2004 di Ancol, Jakarta. Penggemar ayam serama berkumpul dalam sebuah wadah bernaman Persatuan Pelestari Ayam Serama Indonesia (P2ASI).

Cara-Cara membuat breeding atau Teori menbiak dan Mnigkatkan mutu ayam Serama  
Salam kpd member semua


Soal Orang baru selalau tertanya " Bagaimana nak breed ayam serama, cara-cara yang Paling Baik dan Sesuai diguna". Disini saya ingin share pengalaman dan kajian saya ada dan cara kawan-kawan serama lain, saya susunkan jadi langkah(Stap) 1, 2, 3 Step ini senang diingat dan dirujukan bagi orang yang Baru atau member-member sesiapa yang tiada ideal nak start breed, boleh lah cuba Format Breeding Serama Cinta ni, Stap-stap yang pernah diguna dan memang boleh dijangka atau berdekatan espek-espek kita. SC TIDAK JAMIN kualiti ayam anda menjadi terus,,, (tapi boleh nak maju sikit demi sikit). Tahap kejakinan dan kebarangkalian hasil bagi SC adalah capai 70%~80% berjaya dan dibawah jangkaan, malah kadang kadang lebih baik dari jangkaan kita. STAP disini TIDAK SEMESTINYA mengikut dari 1 ke 2 lepas tu 3,. IA BOLEH jadi 2, 1, 3, atau 3-1-2 dll. ini amat flexsi berdasal dari Espek dan isu-isu fokus masaing-masing (kajian SC), ANDA BOLEH PILIH SENDIRI, tapi Anda mesti kena pastikan Espek utama yang nak di imporve, Pasti ini boleh tepat kepada sasaran anda (sebab saya dapati ramai peminat-peminat tidak pasti espektasion mereka) Step-step yang saya tetapankan ini, Anda kena study @ kaji dahulu sebelum pilih kemasukan individual (level, buget, jangka masa yang dihendaki / time consume). Seringkali kita tidak menmuaskan ayam yang kita bela atau diturun. Keadaan ini membuatkan kita menjadi hilang semagat untuk memelihara ayam kerana ayam-ayam yang ada kat rumah kita tidak menjadi dari major espek - Cutting / Segi Gaya /Asessori Bulu dan Bentuk Dll. Lepas itu kita bermula menukar baka-baka yang ada atau dapatkan baka baru. bagi orang yang mempunyai belanja lebih (buget besar), itu tidak menjadi masalah untuk menukar atau menambahkan induk dan bapak-bapak baru. Tetapi bagi setengah peminat yang kurang buget babaimana mereka nak maju kedepan. Saya nak syerkan kepada member atau kawan yang tidak mempunyai buget membeli yang tinggi tetapi mempunyai minat yang mendalam memelihara serama ni, Anda merlukan kesabaran dan menlabuhkan masa yang lebih panjang, TAPI-TAPI Paling penting ia menpunyai SEMANGAT berjuang dan tidak senang PUTUS ASA.


Sebelum nak cerita cara-cara breeding - Pengetahuan yang mini tentang AYAM SERAMA adalah sangat penting dan kena ada pada pemninat berseorang diri sendiri, sebelum dia nak mula buat berminataan meningkatkan mutu ayam, adalah asas penting Seorang peminat nak berjuang dalam alam serama. misalnya soal nak upgrad menjadi lebih cantik, dari segi apa dia nak upgrad. dari Gaya, cutting hingga asessori dan seterus lebih mendalam atau detail seperti bentuk, kepala, balung, jenis bulu dll, akan saya beri sedikit gambaran kepada orang baru disini dengan cara dan bahasa saya tersendiri.....kalau tidak faham, bolehla hubung saya untuk lebih lanjut


Sebelum nak cerita cara-cara breeding - Pengetahuan yang mini tentang AYAM SERAMA adalah sangat penting dan kena ada pada pemninat berseorang diri sendiri, sebelum dia nak mula buat berminataan meningkatkan mutu ayam, adalah asas penting Seorang peminat nak berjuang dalam alam serama. misalnya soal nak upgrad menjadi lebih cantik, dari segi apa dia nak upgrad. dari Gaya, cutting hingga asessori dan seterus lebih mendalam atau detail seperti bentuk, kepala, balung, jenis bulu dll, akan saya beri sedikit gambaran kepada orang baru disini dengan cara dan bahasa saya tersendiri.....kalau tidak faham, bolehla hubung saya untuk lebih lanjut


GAYA 1 (Cara ayam Tarik & Berdiri) = Tegak kaki, Stand Kuda, Pengiun stand tegak Bandan # Gaya 2 (Kebas) = Biasa, Kebas tarik, # Gaya 3 (Parking) = cara tarik lock, tarik jinjik (jetup) dada, tarik berpusing, # Gaya 4 (Bejalan) = Cara jalan, berwatakan tersendiri dll.


Cutting 1 (bentuk bandan) = pendek, panjang, # Cutting 2 (Kaki & Sayap) = buka dada tegak, lembar kunci, # Cutting 3 (Chasiss/ tulang) = kasar, halus,# Cutting 4 (balung) = kecil/besar, tebal/nipis, pasir/licin dll


Asessori = 1. Jenis bulu, 2. bentuk badan/ekor dll, 3. susunan bulu dan jenis leher & pingang (sengkat/panjang)


Ciri-ciri & Perangai - 1.berani dengan keyakinan/lemah lembut, 2.kebas biasa/Rajin kebas, 3.ayam tanding Perangai sensitive amat peka sekeliling dan keadaan/ayam biasa kurang peka dll


Stap A / Cara (1) Breed dari ayam yang ada sekarang


Cara Pertama. Bermula dari ayam dan baka dimiliki yang sedia ada sekarang ( tiada tambah ayam baru). biar masuk breed untuk mengeluarkan generasi pertama, Di process pembasaran inilah anda boleh perhati perentasi baka ini dari peringkat ke satu peringkat. didalam penghasil ini munkin tak secantik ibubakbak... tetapi menlalui pemilihan generasi pertama ini akan dapat simpan jenis cuting, warna dan asessori mengikut espek kehendak dari baka sendiri. Bagi menbaiki mutu lagi, Cara trandisi atau cara paling berkesan ialah guna anak tina masuk balik dengan bapak-bapak mengikut aliran darah (anak masuk dengan bapak dengan baka yang sama darah) dipanggil in line / same blood breeding. Untuk keluaran lapisan kedua, misalnya cutting generasi pertama cantik, Espek cutting yang cantik ini dikakal pada anak-anak ke 3 - ke 4 akan mengikut apa yang dipilih, cara ini dibuat oleh penternak-penternak dahulu breeding sebegini akan diteruskan lagi sehinggalah peringkat anak, cucu dan cicit yang bertina dimasukkan semula dengan bapak. Mengikut cara saya ianya tidak saja mengikut kaedah anak cucu cicit. anda boleh kahwinkan daripada adik beradik atau sepupu (dari anak bapak sama tapi ibu lain atau ibu sama bakak lain) ini dipanggil cros breed. sambil ini Espek warna juga anda boleh mengekakalkan. contohnya - kalau masuk bapak kuning dengan induk kuning maka anak 90% akan keluar warna kuning, keadaan ada yang tidak sebegini bila ayam ada pembawa genetic yang sangat kuat. contah babak ara tapi mengeluarkan anak warna puith. inilah ada lagi satu kator yang sangat penting masa kajian anda iaitu "GENETIC" tetapi saya namakan nya "Ciri-ciri PEMBAWA baka". Pembawa genectic disini boleh pisah jadi 3 bahagian . Pertama 1 = Genetic Perangai & criri Gaya ayam. Kedua 2 = Chasis, Size & Bentuk ayam. Ketiga 3 = Warna & Asessori ayam. 1 & 2 kita susah tegok gunakan mata kasar perlu pengalaman dan pratickal, 3 kita boleh nampak dan dinilai serta-merta. Sebab-sebab inilah peminat tegar ayam serama selalu berkata, memelihara ayam serama memerlukan kesabaran yang tinggi. tetapi bagi saya ini amat menghiburkan jika tiba-tiba ada ayam cantik yang keluar dari reban kita.


Stap B / Cara (2) Breed Gunakan generasi pertama atau ke 2 ke 3 dan sertusnya


Cara Kedua. Bermula Pilih Best Of The Best (BOTB) ayam di reban sendiri hehe ( @ bertambah ayam menpunyai espek baru yang tiada dalam baka sekarang), Cara-cara dan kaitria dipilih penting di sini sebelum nak mula: Apa Ciri-ciri atau Espek yang anda diutamakan seperti : Gaya, Asessori, Cutting, Chasiss dll. Misalnya anda memiliki ayam beraksesori yang cantik tetapi tidak bergaya atau anda miliki ayam cutting tinggi dan sebaliknya. Apabila menlalui pemiilihan generasi baru @ dari reban lain Ciri-ciri dan espek yang nak disimpan, akan mengecilkan area fokus anda, maksud kekurangan makin kurang dan mutu meningkat masa kesemasa baka reban anda. Kadang kala keadaan atau kesan ini tidak sebegini bila ayam anda menpunyai pembawa genetic yang sangat kuat. contoh babak ara tapi mengeluarkan anak warna puith. disini ada lagi satu Fator yang jadi pengaruh dalam perternakan ayam serama. kajian anda adalah perlu iaitu "GENETIC" tetapi saya namakan nya "Ciri-ciri PEMBAWA baka". Pembawa genectic disini boleh pisah jadi 3 bahagian . Pertama 1 = Genetic Perangai & criri Gaya ayam. Kedua 2 = Chasis, Size & Bentuk ayam. Ketiga 3 = Warna & Asessori ayam. (1) & (2) kita susah tegok gunakan mata kasar, ini perlukan pengalaman dan pratickal, (3) kita boleh nampak dan dinilai. Sebab-sebab inilah peminat tegar negara kita selalu berkata, memelihara ayam serama memerlukan kesabaran yang tinggi. tetapi bagi saya ini amat menghiburkan jika tiba-tiba ada ayam cantik yang keluar dari reban kita.


Hanya sekadar itu sahaja yang boleh saya kongsikan buat pertama kali disini dan apa yang saya tulis ini adalah dari kajian dan cara hasil ayam serama saya. Jikalau ada masa sesuai saya kan sambung seterusnya. Sekiranya mahu penjelasan yang lebih jelas, jangan malu-malu boleh datang sembang-sembang terus ke reban saya.