WELCOME TO ALL THE SERAMA LOVERS

Group member untuk Sebarang Bertanyaan : Abe Tan: 6017 - 313 8863 En. Anuar Bk: 6019 - 3034494 En. Kuchai Snwg; 6017-2726705 En. Sidiq Ptrajaya: 6019-3907005 En. Anuar Lep : 6014-3655567 En. Faezul Pkfz : 6018-6391615 En. Remy Ptrajaya ; 6011-15747179

Pembukaan MAIN PAGE

THANK YOU to all of you (Blog VISITOR'S), Your interst on my Serama Farm, we would like to share all about seramas, here is all our pass exprerince and effiort done to take care of Malaysian - SERAMA CHICKEN/ Ayam Serama from - /// From how to Raer, How & where do Source out, Selection, shecdule of breeding, Traininng method & Schedule, Competition info, Method of groomimg, Standard of Beauti, Competition of Judge guide line, ilness * Medice, Selling & Trade & etc...

Wednesday, December 5, 2012

Minta maaf

Slm kpd member semua

Terutama saudara Alfin dan minta maaf,

Ayam kepunyaan beliau dari kacukan Ayam exotic, adalah kesayangan telah mati bawah jagaan saya pada hari ke 3,
disebabkan musim hujan dan cuaca yang basah dan lembab ini, bertambah kesibukan kerja sehari juga menjadi sebabnya, jagaan kurang teliti menyebabkan kematian ayam beliau,
saya rasa sedih sebab menghancurkan harapan beliau, induk terbaik untuk pengubahan suai proces sambunggannya,
kerana mengambil langkah pencegah dan beubatan yang amat lambat, termasuk ayam2 sendiri.
Minta maaf sekali lagi disini kpd beliau..



Ayam - jenis baru
Ayam ini ialah ciptaan Beliau, ayam jenis terbaru ini dibentukan dari 3 jenis ayam exotic, ayam posrachin ni menpunyai ciri-ciri yang tertentu dari 3 jenis ayam exotic masing masing,
bagaimana pun ia pun sudah berjaya masa beliau berada di negara lain sebelum ini,
beliau hanya menggunakkan cara teknik yang sama untuk menghasilkan ayam ini dinamakan

AYAM PORACHIN,  (Apakah rupa bentuk ayam ini)
munking anda juga berminat.  kita tunggu.....yea 

 SC memberi nasihat kpd member semua supaya memberi tumpuan yang lebih tinggi dan ketat terutam pada ayam serama mereka yang bersignal kurang sihat, jangan se sekali menangap isu kecil, sekali cuai memang menjadi kesalan kemudian,
Moga member semua sihat dan ceria, ayam nya lah jadi selamat sebab bawah jagaan yang baik.

Topik sambungan akan datang - Ayam Serama super "S"
super S bukan ayam super cantik, tapi ialah ayam idaman saya size Terkecil je...hehe


SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Wednesday, November 14, 2012

Anak Uban Yellow Silver

Slm kepada member semua,

rasa sudah lama tidak up load gambar anak product sendiri dari sebulan,
sebab rasa tiada yang special, tapi kali ini ingin share disini,
iaitu anak dari baka baru ini uban yellowsilver, hanya sekali turun anak sudah mati babak ini.


ciri yang dikehandaki leher panjang, warana bersih terang, cutting tinngi,
gabung dengan induk noeva yang selalu mengeluarkan ayam yang bersize kecil,

anak2 yang ditetas dari induk ini biasanya besar dan gemuk, sebab dari telur yang agak besar,
pada 2 bulan pertama anak ini biasa gemuk dan pendek kakinya, tetapi masuk bulan 3 dan 4,
ayam akan menjadi kecut dan tinggi.



 
 
 
Gambar untuk member yang berminat induk tarik selam dari baka Raja. Ara, perangai nya memang  jahat, dia akan berlagar dengan perjantan pada masa baru nak masuk pair setiap kali


SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Monday, November 5, 2012

Game di Kuala Lumpur

SLM kepada member semua

Petandingan Ayam Serama akan diadakan di Kuala Lumpur - (Serdang) pada 24/11/2012






SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Friday, October 12, 2012

Ayam dijual - Gambar baru

SALAM KEPADA MEMBER SEMUA
 
Gambar baru Sagi terbaru, ayam bulu cepat siap sudah nak masuk remaja
ayam memang kecil bersize AA, macam burung
 

 

 
 
SAIBEN F2 batch pertama diatas F3 dibawah
gambar ayam atas abang kpd gambar bawah dia   
 
 
bersamaan warna, cutting dan aksesori
 
 
SAIBEN F2 batch pertama diatas F3 dibawah
gambar ayam atas abang kpd gambar bawah dia
 
 
 
bawah ini adik kpd gmbar ayam atas Saiben + Sami
 
 
Bersamaan warna, aksesori dan chasis

SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Wednesday, October 3, 2012

Permintaan...huhu

Slm kpd member semua terutama Saudara Hafiz
macam mana Bro ayam OK ker? hiihi
 
 
Sagi 1A
 
 
Golden neova 1A
 
 
Sagi 4A 

 

SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Monday, October 1, 2012

Kesayangan......tinggal kenangan

Slm kpd member semua

Rasa sedih dan hilang semagat, sebab Pambaka utam SC telah pergi buat selama nya.......
ayam yang paling banyak berjasa kpd SC buat masa kini, walaupun ayam tidak cantik seberapa banding ayam orang lain, tetapi banyak memberi kepuasan kpd SC.


MASALAH AYAM BERTINA MASA BERTELUR
Perkara kedua - yang nak di sharekan adalah kpd peminat-peminat yang amat berminat terhadapa ayam serma, tetapi tempat tinggal yang tidak mempunyai ruang luas dan halaman bertanah, bagi menrehatkan ayam mereka "refresh"ayam, terutama pembaka mereka

Member yang tinggal di rumah bertingkat iatitu rumah bangsa /flat dan Condo.
SC ingin beri cadangan sedikit kpd sesiapa berkeadaan begini, tetapi menpunyai  minat yang mendalam berserta semagat yang kuat. mengatasi kelemahan tempat bela ayam serama.
masalah yang breeder selalu jumpa iaitu masalah ayam bertelur

1. Makanan tumbuhan hijau - rumput/anak sekoi/daun keledek /daun ati-ati & dll
Tanam makanan tambahan didalam pot / pasu bunga,
- kalau guna palsu kecil, boleh ia di letak terus kedalam reban ayam, ingat biar tanam 3-4 pasu, sebab rumput itu boleh gilirkan subaya ia boleh tumbuh balik dengan kadar masa yang tersengkat
- kalau pasu yang besar biar size sampai boleh buat sekup ayam diatas nya

2. Makanan Tambahan- selain daripada dedak (telur/dedak/anak/kuning dll)
induk yang sedang bertelur biasa akan rasa strees dan boring di kurung setempat
berbahgai jenis pemakanan juga dapat mengurangkan stress se se ekor ayam bertina
kulit kerang/kulit telur halus/udang kering/pasir/batu halus/ulat/cengkerik/sekoi/gandum/jagung dll

3. Tempat rehat - mandi pasir/di beri tempat cakar
Sediakan kotak besar dan dalam diisi dengan pasir halus dan letak di tempat terang,
atau Dasar reban atau sangkar tapak berkotak atau dialas keseluruhan dengan carpet yang lebih besar supaya ia boleh dilibat naik (4" - 6") ketepi dinding, menjadikan dindin atau penghadang, ketinggian mengikut citarasa dan temapt persendirian, supaya pasir tidak dikeluarkan dan mengotorkan bilik.

4. Ayam dibasahkan - dimandikan pada cuaca panas
kerana ayam dibela dalam bangunan atau bilik, biasa akan rasa lebih remas dan panas berbanding di tempat terbuka, terutama pada musim panas, anda boleh mandikan ayam dengan guna spray membasahkan sedikit atu lamp dengan kain basah, supaya menyejukan suhu badan ayam , ini juga boleh mengurangkan strees induk berkenaan.

Perkara diatas boleh dibuat pada masa yang ditentukan atau sepanjang hari,
ini berdasar pada bersediaan dan bilangan usaha, luang tempat dan sebahgainya,

SELAMAT BUAT CUBAAN
jikalau ada lagi apa apa bertanyaan sila hubung terus

Terima Kasih


SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Tuesday, September 11, 2012

PROD BARU

SALAM KPD MEMBER SEMUA,
 
Rasa sudah lama tak updated ayam sendiri, tiada yang cantik untuk pamerkan,
sudah perlahankan production, tengah nak bermula kembali baru-baru ni, baka dan product yang ada sekarang masih tidak dapat memuaskan saya, cuma ada sedikit spect yang boleh di share pada masa kini, iaitu modifikasi dari segi cutting bentuk ayam seperti di gambar yang ada d bawah,
 
anak-anak keturunan dari baka Saiben, apa yang nak dimodify adalah ketinggian kaki, peha, leher ayam, mahu pun chasis dan tulang yang halus dan berpinggang. kelebihan anak-anak dari ibu smi ini.
menpunyai kepala ber size kecik, leher panjang, ekor kembang, bandan kecik, kaki sederhana atau tinggi slim.
 
ini baka Saiben batch ke 3, ada 4 kor tina skor + 3kor jantan, skor adik dia belom masuk gambar,
SC nak tunggu skit masa nak pastikan bergembangan ayam ni, sebab dari kecil nampak rupanya macam bertina, last jadi jantan


 
 
Remaja ini anak batch ke 2 ada 2kor, kedua-dua cutting sama, nt up load yang abang dia ni berwarna rinting
 
 
Ayam muda adalah pembaka baru di reban SC, seperti biasa warna kuning yang cerah dan bersih
hanya berbeza ayam lebih halus bergaya jinjik masa berjalan   



SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Tuesday, August 14, 2012

Sunday, May 6, 2012

Anak Saiben

Slm kpd member semua, anak saiben batch ke 4, ibu baka angsa,
ciri-ciri epal, tarik getar selam, ayam size kecik


Saiben F5
Saiben muda F2

 
 Babak Saiben
tina muda kubing super kecil 3A
 
SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Monday, April 23, 2012

Program tahun lepas 3

Slm kpd member semua,

Lagi sekor induk program tahun lepas,
baka dari Raja Ara (Raja Kubing) dari asal satu darah, tarik getar, selam, jinjik, libat tubuh....

baru bertelur sekali tetapi tiada menetas,
sekarang tengah menuruh bagi rehat, sebab sudah bagi mengeram 2 kali hehe....

tunggu siap salin bulu, akan di masuk semula harap harap dapat generasi yang berkualiti
di masa yang akan datang...sekian





SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Monday, April 9, 2012

Program tahu lepas 2

































ini lagi sekor induk program tahu lepas yang ada lagi direban

dinamakan SMI dari baka sami cross dengan Cg. Usop dari otai Seri Gading


Terima kasih banyak-banyak atas sokong beliau, baru dapat keturunan induk ini dari reban sendiri, tetapi sayangnya babak kuning kepunyaan otai itu dah mati kerana sakit.


SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863