WELCOME TO ALL THE SERAMA LOVERS

Group member untuk Sebarang Bertanyaan : Abe Tan: 6017 - 313 8863 En. Anuar Bk: 6019 - 3034494 En. Kuchai Snwg; 6017-2726705 En. Sidiq Ptrajaya: 6019-3907005 En. Anuar Lep : 6014-3655567 En. Faezul Pkfz : 6018-6391615 En. Remy Ptrajaya ; 6011-15747179

Pembukaan MAIN PAGE

THANK YOU to all of you (Blog VISITOR'S), Your interst on my Serama Farm, we would like to share all about seramas, here is all our pass exprerince and effiort done to take care of Malaysian - SERAMA CHICKEN/ Ayam Serama from - /// From how to Raer, How & where do Source out, Selection, shecdule of breeding, Traininng method & Schedule, Competition info, Method of groomimg, Standard of Beauti, Competition of Judge guide line, ilness * Medice, Selling & Trade & etc...

Monday, December 19, 2011

Ayam Baru Remaja masuk ke Muda

Warna Kuning di RAJA, kegemaran SC, tidak pasti la bagi orang lain..hehee
balung batang machis untuk project 2012

SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Wednesday, November 23, 2011

Sudah Pulang - Saiben

Slm kpd semua member,
Terutama kepada kawan 2 yang selalu menlayari Blog ini,


Pembaka Saiben sudah Pulang ke reban SC, sedang di adun dengan induk terbaru SC,SC akan up load gambar anak dia F2 akan datang, anak ini nyaris mati sakit sebab pemakanan,anak F2 sekarang dah berumur dalam 3 bulan, nak cerita sedikit tentang kualiti dedak yang tidak sebegitu baik (bisa) berbanding dahulu,


ayam SC banyak mati disebabkan guna dedak sekarang terutam dedak kuning dan dedak halus anak. ini belaku di sekitar negeri Wilayah dan Selangor.
SeramaCinta (Abee Tan )017-313 8863

Friday, June 24, 2011

Cara ternakan ayam SERAMA - SC

Cara-Cara Breeding dan Teori meningkatkan mutu ayam serama sebagai Panduan bagi yang ingin ceburi

Salam kpd member semua

Soal Orang baru selalau tertanya " Bagaimana nak breed ayam serama, cara-cara yang Baik dan Sesuai diguna".

Disini saya ingin share pengalaman dan kajian SC yang ada dan cara kawan-kawan serama lain, saya susunkan jadi langkah(Stap) 1, 2, 3 STAP ini untuk senang diingat dan dirujuk bagi orang yang Baru atau sesiapa yang ingin cuba, boleh lah cuba Format Breeding Serama Cinta ni, Stap-stap yang pernah diguna dan memang boleh dijangka atau berdekatan espek-espek kita. WALAUPUN SC TIDAK JAMIN kualiti ayam anda menjadi terus cantik,,, (tapi ia boleh dimaju sikit demi sikit). Tahap keYakinan dan kebarangkalian hasil bagi SC adalah capai 70%~80% dan ia dibawah jangkaan, malah kadang kadang lebih baik dari jangkaan kita. STAP disini TIDAK SEMESTINYA mengikut dari 1 ke 2 lepas tu 3,. IA BOLEH jadi 2, 1, 3, atau 3-1-2 dll. ini amat flexsi berdasal dari Espek dan isu-isu fokus masing-masing,

ANDA BOLEH PILIH SENDIRI, tapi Anda mesti kena pastikan Espek utama yang mana yang nak di upgrad, Pasti ini boleh lebih tepat kepada sasaran anda (sebab ramai peminat-peminat tidak pasti espektasion mereka) STAP-stap yang saya tetapkan ini, Anda perlu study @ kaji dahulu sebelum pilih kemasukan individual (level, buget, jangka masa yang dihendaki / time consume). Seringkali kita tidak menmuaskan ayam yang kita bela atau diturun. Keadaan ini membuatkan kita menjadi hilang semagat untuk memelihara ayam kerana ayam-ayam yang ada kat rumah kita tidak menjadi. kaitiria major espek - Cutting / Segi Gaya /Asessori Bulu dan Bentuk Dll. Lepas itu kita bermula menukar baka-baka yang ada atau dapatkan baka baru. bagi orang yang mempunyai belanja lebih (buget besar), itu tidak menjadi masalah untuk menukar atau menambahkan induk dan bapak-bapak baru. Tetapi bagi setengah peminat yang kurang buget babaimana mereka nak maju kedepan. Saya nak cadangkan kepada member atau kawan yang tidak mempunyai buget membeli yang tinggi tetapi mempunyai minat yang mendalam memelihara serama ni, Anda merlukan kesabaran dan menlabuhkan masa anda yang lebih panjang, Tapi Paling penting ia menpunyai SEMANGAT berjuang dan tidak PUTUS ASA.


Sebelum nak cerita cara-cara breeding - Pengetahuan yang minima tentang AYAM SERAMA kena ada dan penting pada pemninat berseorang diri sendiri, sebelum dia nak mula buat berminataan meningkatkan mutu ayam serama, adalah asas Seorang peminat nak berjuang dalam alam serama.

misalnya soal nak upgrad menjadi lebih cantik, dari segi apa dia nak upgrad. dari Gaya, cutting hingga asessori dan seterus lebih mendalam atau detail seperti bentuk, kepala, balung, jenis bulu dll, akan saya beri sedikit gambaran kepada orang baru disini dengan cara dan bahasa saya tersendiri.....kalau tidak faham, bolehla hubung saya untuk lebih lanjut ----

GAYA 1 (Cara ayam Tarik & Berdiri) = Tegak kaki, Stand Kuda, Pengiun stand tegak Bandan # Gaya 2 (Kebas) = Biasa, Kebas tarik, # Gaya 3 (Parking) = cara tarik lock, tarik jinjik (jetup) dada, tarik berpusing, # Gaya 4 (Bejalan) = Cara jalan, berwatakan tersendiri dll.

Cutting 1 (bentuk bandan) = pendek bulat, panjang, # Cutting 2 (Kaki & Sayap) = kunci, lembar, # Cutting 3 (Chasiss/ tulang) = kasar, halus dll

Asessori = 1. Jenis bulu, 2. bentuk badan/ekor dll, 3. susunan bulu dan jenis leher & pingang (sengkat/panjang)

Ciri-ciri & Perangai - 1.berani/ganas/lembut, 2.kebas biasa/Rajin kebas, 3.ayam tanding Perangai sensitive suka tujuk/ayam biasa kurang peka dll



Stap A / Cara (1) Breed dari ayam yang ada sekarang
Cara Pertama. Bermula dari ayam dan baka dimiliki yang sedia ada sekarang ( tiada tambahan ayam baru). buat masuk breed aja untuk mengeluarkan generasi pertama, Di process pembasaran inilah anda boleh perhati perentasi baka sendiri dari peringkat ke satu peringkat. didalam penghasil ini munkin tak secantik ibubakbak... tetapi menlalui pemiilihan generasi pertama ini akan dapat ayam jenis cuting, warna dan asessori mengikut espek kehendak dari citarasa sendiri. Bagi menbaiki mutu lagi, Cara trandisi atau cara berkesan ialah guna anak tina masuk balik dengan bapak-bapak mengikut aliran darah (anak masuk dengan bapak dengan baka yang sama darah) dipanggil in line / same blood breeding. Untuk keluaran lapisan kedua, misalnya cutting generasi pertama cantik, Espek cutting yang cantik ini akan biasa dikakal pada anak-anak ke 2 - ke 3 generasi ini akan mengikut apa yang dipilih, cara ini dibuat oleh penternak-penternak dahulu breeding sebegini akan diteruskan lagi sehinggalah peringkat anak, cucu dan cicit yang bertina dimasukkan semula dengan bapak. Mengikut cara ini ada 2 bezaan tidak saja mengikut kaedah anak cucu cicit. anda boleh kahwinkan daripada adik beradik atau sepupu (dari anak bapak sama tapi ibu lain atau ibu sama bakak lain) ini dipanggil cros breed. sambil ini Espek warna juga anda boleh mengekakalkan. contohnya - kalau masuk bapak Ara dengan induk Ara maka anak 70% - 90% akan keluar warna Ara, keadaan ada yang tidak sebegini bila ayam ada pembawa genetic yang kuat. contoh babak Ara tapi mengeluarkan anak warna puith. inilah ada lagi satu Faktor yang penting, masa kita buat kajian, iaitu "GENETIC" tetapi saya namakan nya Ciri-ciri baka " PEMBAWA ". yang akan diulang dengan lebih mendalam genectic isu disini


Stap B / Cara (2) Breed Gunakan generasi baru dengan pemilihan espek tertentu
Cara Kedua. Bermula Pilih Best Of The Best (BOTB) ayam di reban sendiri hehe ( @ menambah ayam menpunyai espek lain yang tiada dalam baka sekarang), Cara-cara dan kaitiria dipilih penting di sini: Apa Ciri-ciri atau Espek yang anda diutamakan seperti : Gaya, Asessori, Cutting, Chasiss dll. Misalnya anda memiliki ayam beraksesori yang cantik tetapi tidak bergaya atau anda miliki ayam cutting tinggi dan sebaliknya. Apabila menlalui pemiilihan generasi baru @ dari reban lain Ciri-ciri dan espek yang nak disimpan atau dimasuk, ini akan mengurangkan area fokus anda, maksud kelemahan berkurang dan mutu meningkat masa kesemasa baka reban anda. Kadang kala keadaan atau kesan ini tidak sebegini bila ayam anda menpunyai pembawa genetic yang sangat kuat. contoh babak ara tapi mengeluarkan anak warna puith. disini ada lagi satu Fator yang jadi pengaruh dalam perternakan ayam serama. kajian anda adalah perlu iaitu "GENETIC" tetapi saya namakan nya "Ciri-ciri baka " PEMBAWA ". Pembawa genectic disini boleh pisah jadi 3 bahagian .

Pertama 1 = Genetic Perangai & criri Gaya ayam.
Kedua 2 = Chasis, Size & Bentuk ayam.
Ketiga 3 = Warna & Asessori ayam.

(1) & (2) kita susah tengok gunakan mata kasar, ini perlukan pengalaman dan pratickal,
(3) kita boleh nampak dan dinilai. Sebab-sebab inilah peminat tegar kita selalu berkata, memelihara ayam serama memerlukan kesabaran yang tinggi. tetapi bagi saya ini amat menghiburkan jika tiba-tiba ada ayam cantik yang keluar dari reban kita.


Hanya sekadar itu sahaja yang saya nak sampaikan/kongsikan buat kali ini dan apa yang saya tulis ini adalah dari kajian dan cara saya hasil ayam serama. Jikalau ada masa sesuai saya akan buat sambungan seterusnya. Sekiranya sesiapa mahu penjelasan yang lebih jelas jangan malu-malu, bolehlah datang sembang-sembang ke rumah saya...yea

jikalau ada kesilapan bahasa dan lain sila maklumkan,,,

SeramaCinta 017-313 8863

Thursday, June 16, 2011

Anak dr Induk Selam + Getar














Anak dari baka yang sama - se ibu dan babak









Slm kpd semua member,
ada lg product baru dari SC, dari baka epal, tp dengar 2 sekarang orang dah kurang main ayam eapl? tapi bagi SC ayam serama mesti berdada bulat, ini citarasa perseorangan.....hehe .

Terima Kasih


SeramaCinta 017-313 8863

Friday, June 10, 2011

Product SC tahun 2011













Slm kpd member semua,



hari ini nak share sdikit product dri SC tahu ini,

gambar disertakan diatas utk totonan umun, tapi jikalau Anda berminat boley kol ...hehe

Wednesday, May 11, 2011

Raja Puchong









video



Raja Puchong - baru datang perangai,


jet up kibas, lonjat tarik,


assesori prefect, cuma bulung .....


jenis..garang, gila , gila, kibas kibas..

Sori video amik tegah malam...so x jelas..le







Monday, April 11, 2011

Remaja - Black Revol - Gambar terbaru

Salam ini gambar terbaru Black Revol - update 23/4/2011

Gambar di sertakan ..

Ayam Pembaka Baru - SaiBen

 
MENPUNYAI TUBUH YANG PANJANG
dan
 
Stand yang cukup tegak, tinngi dapat visual cutting yang lebih baik




Salam kpd semua,

Ayam ini untuk upgrade, nak dapatkan tubuh yang lebih panjang

"jantung pisang" ?

slim epal cutting tinngi and balung size padan kepala

paruh dan kaki kuning di namakan "SAIBEN"

Saiben ialah Darah/Blood line Babak kpd CHILIEMAS,,,,

Babak ini akan di gabung degan Suriamas untuk dapatkan ayam perangai yang gila

sama dengan (Atach) : video Raja Puchong,

Video : Blackening

harap-harap dapat Product yang lebih Power le...

video


video

Wednesday, April 6, 2011

Anak ayam - Blackening + Limbat

ANAK AYAM TERBARU DI SC

Suda ada batch ke empat menetas ..hehe..

Ini Product terbaru di reban SC, anak kepada Blackening & Babak Rinting - SC5

gapungan dengan baka limbat Otai di terenggu (??) hehe..,

3 ekor limbat merah + limbat rinting.


induk ini yang cukup kecil sangat, berat lebih kurang 200 gram sahaja,

kelebihan baka induk ini menpunyai size kecik & chasis yang kuat, boleh bertelur sehari sebijih,

ini jarang dijumpa dalam ketogeri ayam size A di SC

bertelur 6 bijih, 1 bijih x menetas baka, menetas 5 ekor (dengan 2 babak)...hehe


anak ayam ini dijangka akan cepat galak dalam umur 2 bulan,

disebab kedua 2 belah genetic ibu babak ada ciri-ciri yang sama,

biasa akan bermula kokok umur 2 bulan bagi anak jantan.

Anak ini sudah umur sebulan, gapungan pure blackening sama induk Raja Puchong

induk menpunayi ciri-ciri berikut,

Jinjik yang perfect -dada, badan & kaki sekali

Ekor 45 darjah kuat anak bulu berlebah yang tersusun

Bulu kemas keras nipis macam bulu merpati

Slim epal, kaki yang berwarna kuning bekat/oren,

Bulu berwarna kuning air, kuat kibas perangai memang jahat..


Gambar 2 anak diatas ni akan di posting nanti di masa akan datang....

Sebab batch pertama sudah berumur dalam 2bulan, masih tidak kenal pasti kualiti nya..

bacth ke 4 baru menetas saja

Tuesday, April 5, 2011

Apa pandangan Anda?

Apakah Pandangan Anda?

adakah kalar tone ini Cantik??
Sila besarkan gambar dahulu, baru kita tengaok warna bulu dia amat menarik,warna tone yang jarang dapat pada serama dengan ekor berwarna hitam tatapi bertulang "Putih" dan warna kepak berwarna hitam.... Pandangan Anda ...sila bagi commen atau boleh email bg SC..hehe

Tuesday, March 29, 2011

Serama Remaja Simuda

Ada seekor ayam dari SeramaCinta nak minta pandangan daripada member serama.. SeramaCinta percaya ayam ini boleh pergi lagi di masa akan datang, sebab ia menpunyai gaya berdiri yang cantik masa kecil (umur anak 1 -2 bulan), dan mula bergetar umur 3 bulan, munking kurang bagi latihan dan perangai yang kurang garang. Mari kita menunggu apa akan terjadi ayam ini, TKSH This one of cockerel from SC, hope can have better performance in near future, the bird have very good stand feature since age of a month time, and have shaking the neck 3 month old, is look like going to lock his head, Bahasa we call " Selam" in Malayasia, SC targeted another 2 month time to get this better performance...Tzs

Monday, March 28, 2011

Best Colour
















Kecantikan Warna Semulajadi.


Ini adalah salah satu jenis warna tone yang SC idamkan (asli).


Kepala berwarna start dari ->Merah ->Oren -> kuning cerah di hujung,


Badan -> Berwarna merah Cili -> sambung merah tua di bahagian atas kepak-> sambung dengan warna hijau/biru di tengah-> lepas tu berwarna kuning-kuningan masuk cokolate menjadi hitam di penghujung->


Bulu pinggan berwarna Oren dan kekuning-kuningan di penghujung yang bersamaan di warna di leher amat menarik ( jadi satu set), sambungan ekor warna hitam, yang sama dengan warna dada, perut dan kakinya. perfect warna tune...


Jikalau, sesiapa yang menpunyai SERAMA berwarna seperti ini, atau di pengetahuan member ada ayam serama yang OK, mepunyai warna sedemikain, Sila hubung SC, SC ingin dapatkan nya, infomasi anda kepada SC amat dihargai...hehe.


There is the favourite colour tone for SC, is the beauty of the nature colour


Friday, March 25, 2011

Ayam Remaja - CHILIEMAS

CHILIEMAS
Chiliemas
Ayam nampak making menjadi, dah start galak rajin berkokok
berkembangan dari segi umur, kesihatan dan emosi yang amat stabil
termasuk masa latihan juga amat memuaskan.
semantara ni tak pasti lagi CHILI ni nak jadi selam ?
tapi dengan yakin "Chili Emas" boleh pergi lagi
nanti kita update masa akan datang

Sunday, March 6, 2011

Remaja size kecik AAA

Serama Smaller as "cup size Only"
the smallest chick that SC have in record's
Remaja sebesar "cawan shj "
Terkecik Record di SeramaCinta

Sesiap minat! Sila contact SC... Tks
intersted pls call ...TQ

Thursday, February 17, 2011

Ayam Jantan yang jadi Pembaka SC year 2011

Ini masa anak B
This when 2 -3 month - Call "B" chick







Ini masa Remaja
This when 4-6 moth - Call "Remaja"






Ini masa Muda
This when 6-7 month

Call "Muda" @ Young Rooster




Gambar di atas dah jadikan Pembaka (F3) di SC sekarang
This Photo has 7-8 moth old, Ready to breed now
Started breeding in SC, Own Booldline (F3) generation

Bembaka ini mempunyai Dada yang bulat dengan kaki yang kuat untuk gaya berdiri yang cukup sharpe, Ekor yang panjang kemas, Lawinya keras halus dan berbentuk tajam yang amat susah dapat dan di waris ke generasi nya, yang paling penting baka darah ini ada ciri-ciri yang SC amat di utamakan ialah, Tarik Selam, Jinjik dada, Rajin kebas dan Bergaya masa Parking,
juga emosi dan Performace (Api) ayam ini amat stabil sama bembesaran, tidada sebarang jejas dari anak sampai ke besar dan matang. ini sangat penting untuk permain yang Active di BON.



The above Bloodline have nice big chest, strong leg to have verry good stand performance on show time, long tail with small sharp "Lawi" is dificult to get and maintain the same type of "Lawi". love about this Bloodline, not after the prefcet accessory the most important factor is Push up Chest and lock the his head at behind body when the Chick "Parking" nicely.

Another important factor shall consider by competition heavy player (always miss out) the Good emotion and Good performing/Aggressive come grow with consisitant from small chick undill to mature.